Zdrava crijeva, zdrav mozak

Izraz “zdrava crijeva, zdrav mozak” opisuje povezanost između zdravlja crijeva i zdravlja mozga. Ovaj izraz odnosi se na činjenicu da postoji veza koja se naziva crijevno-moždana os i ona omogućuje dvosmjernu komunikaciju između mozga i crijeva, što znači da ono što se događa u crijevima može utjecati na funkciju mozga i obratno.

Nedavna istraživanja su pokazala da crijevna mikrobiota (mikroorganizmi koji žive u crijevima) igraju važnu ulogu u ovoj vezi. Na primjer, zdrava crijevna mikrobiota može pomoći u održavanju normalne funkcije mozga, dok disbioza (neravnoteža mikrobiote) može dovesti do problema poput anksioznosti, depresije i kognitivnog propadanja.

“Zdrava crijeva su temelj za zdrav život. Vaša crijeva su vaš drugi mozak, a dobro funkcioniranje crijeva ključno je za održavanje ravnoteže uma i tijela.”

Dr. Natasha Campbell-McBride

Osim toga, crijeva i mozak dijele iste neurotransmitere i hormonske sustave. Tvari koje se proizvode u crijevima mogu utjecati na raspoloženje i kognitivne funkcije.

Kako bakterije utječu na bolesti povezane s mozgom?

 • Utjecaj na upalu: Bakterije u crijevima mogu izazvati upalu koja može utjecati na mozak. Upala je poznata kao ključni faktor u razvoju mnogih bolesti povezanih s mozgom, kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i depresija.
 • Utjecaj na neurotransmitere: Bakterije u crijevima mogu proizvesti neurotransmitere, kemijske spojeve koji se prenose između živčanih stanica u mozgu. Ti neurotransmiteri mogu utjecati na raspoloženje, anksioznost i depresiju.
 • Utjecaj na crijevnu propusnost: Bakterije u crijevima mogu utjecati na crijevnu propusnost, tj. na to koliko se lako probavna hrana, toksini i bakterije mogu probiti kroz crijevnu barijeru. Ako crijevna propusnost nije dobra, toksini i bakterije mogu ući u krvotok i izazvati upalu koja može utjecati na mozak.
 • Utjecaj na imunološki sustav: Bakterije u crijevima mogu utjecati na imunološki sustav, koji može igrati ključnu ulogu u razvoju bolesti povezanih s mozgom, kao što su multiple skleroza i autizam.

Uzimajući u obzir ove mehanizme, održavanje zdravog mikrobioma crijeva može igrati važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga i prevenciji bolesti povezanih s mozgom.

Kako poboljšati zdravlje crijeva i time utjecati na zdravlje mozga?

 1. Jedite hranu bogatu vlaknima: Vlakna hrane “hrane” dobre bakterije u crijevima, što pomaže u održavanju zdravog mikrobioma. Neka vlaknima bogata hrana uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke.
 2. Izbjegavajte šećer i prerađenu hranu: Šećer i prerađena hrana mogu potaknuti rast loših bakterija u crijevima, što može dovesti do neravnoteže u mikrobiomu.
 3. Pijte dovoljno vode: Voda pomaže u održavanju zdrave crijevne funkcije i potiče probavu.
 4. Povećajte unos probiotika: Probiotici su dobri mikroorganizmi koji se nalaze u hrani kao što su jogurt, kefir, fermentirano povrće i kiseli kupus. Ovi probiotici pomažu u održavanju zdravog mikrobioma.
 5. Vježbajte redovito: Vježba može pomoći u poticanju crijevne funkcije i poboljšanju probave.
 6. Smanjite stres: Stres može imati negativan utjecaj na mikrobiom crijeva, pa je važno pokušati smanjiti stres kroz tehnike poput meditacije, joge ili dubokog disanja.
 7. Spavajte dovoljno: Nedostatak sna može utjecati na crijevnu funkciju i mikrobiom, pa je važno spavati dovoljno.

Ove jednostavne promjene u načinu života mogu imati značajan utjecaj na zdravlje vaših crijeva i mozga. Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što napravite bilo kakve velike promjene u prehrani ili načinu života ili se slobodno obratite nama s bilo kakvim pitanjima.

Kosarica zatvori
This site is registered on wpml.org as a development site.